Pazi nase
November 2019

November 2019 | Zakaj

Prstni odtisi: so res edinstveni?

Čeprav velja, da ima vsak človek povsem edinstven prstni odtis, to prepričanje ni bilo nikoli zares dokazano.

VSAK POSAMEZEN PRST naj bi imel povsem svojstven odtis in celo enojajčni dvojčki imajo različne prstne odtise. A evolucija prstnih odtisov zelo verjetno ni ustvarila za ločevanje med posamezniki. Razbrazdana površina omogoča natančnejše tipanje, hkrati je zaradi nje tudi oprijem lažji, zato ni čudno, da jih imajo tudi nekateri primati, kot so gorile in šimpanzi. Seveda pa zaradi svoje edinstvenosti pridejo prav. Že v starem Babilonu so jih uporabljali za podpis pogodb, in čeprav verjetno niso vedeli, da niti dva prstna odtisa nista popolnoma enaka, so že pred slabimi štirimi tisočletji pridržanim osebam odvzeli prstne odtise.

Šele leta 1892 je Juan Vucetich, Argentinec hrvaškega porekla, osnoval prvo metodo za sistematično zbiranje prstnih odtisov. Še istega leta so s pomočjo primerjave dveh odtisov dokazali, da je dva fanta ubila kar njuna mati, ki je umor želela naprtiti sosedu.

Od tod naprej se je forenzična znanost izjemno razvila in se še razvija. Medtem ko je v začetkih primerjave prstnih odtisov veljalo, da je možnost napačne ugotovitve ujemanja 1 : 64 milijard, je danes, ko odtise primerjajo računalniški algoritmi, to skoraj nemogoče. Če so odtisi seveda kakovostni in celoviti, ne delni.

Čeprav naj ne bi bilo dveh enakih odtisov, lahko namreč v družini obstajajo podobni ali celo enaki elementi delčka odtisa. Obstajajo pa tudi družine, ki jih je prizadela adermatoglifija, odsotnost prstnih odtisov. Trenutno velja prepričanje, da je na vsem svetu le pet takšnih družin.

Na svetu je le nekaj družin z izjemno redko genetsko boleznijo adermatoglifijo. Blazinice njihovih prstov so gladke, brez prstnih odtisov.

Tudi posamezniki z dvema redkima genetskima sindromoma odtisov nimajo.

No, odtise se da tudi spremeniti do nerazpoznavnosti, a s precejšnjimi mukami. Prvi naj bi si jih s kislino »pobrisal« znani ameriški gangster John Dillinger, danes pa to ni nič redkega. S takšnimi poskusi se predvsem v ZDA redno srečujejo tudi organi pregona. A kot prstni odtisi so tudi brazgotine običajno precej unikatne.

Naše edinstvenosti pa ne določajo le prstni odtisi. Vsak človek ima namreč tudi povsem samosvojo šarenico in teksturo jezika, razen v primerih enojajčnih sorojencev pa tudi genski zapis. Poleg šarenice je prstni odtis zaradi dostopnosti najuporabnejši biometrični podatek. S prstnim odtisom lahko odklepate svoj napredni mobilni telefon, zelo verjetno pa bomo v prihodnosti vse več spletnih nakupov in transakcij varovali in potrjevali s svojimi blazinicami. Nova evropska direktiva, ki je začela veljati pred nekaj meseci, namreč zapoveduje strožje varnostne postopke. Številna podjetja, ki poslujejo na spletu, zato že razmišljajo o natančnejši identifikaciji kupca s prstnim odtisom.

Naše telo je neskončno zanimivo. Zakaj potrebujemo nohte in slino? Nas res pretežno naseljujejo bakterije? Preverite v člankih na povezavah.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej