Pazi nase
November 2019

November 2019 | Zobje

Bolezen se lahko začne v ustih

Ko vzamete v roko zobno ščetko in nitko, to večinoma storite z namenom zdravega zobovja in urejenega videza. Utegne pa vas presenetiti, da s tem pomagate zdravju celotnega telesa. Nesanirane ali slabo zdravljene okužbe v ustni votlini lahko povzročijo resne zdravstvene zaplete, saj mikrobi iz ustne votline neutrudno potujejo po človeškem telesu.

NOBEN DEL TELESA, KI JE IZPOSTAVLJEN zunanjim vplivom, ni sterilen, še najmanj ustna votlina. Nič hudega. A le dokler skrbimo, da se mikrobi ne množijo nenadzorovano in da se s tem ne ustvari vnetno žarišče.

»Nobeno vnetje ni dobro in vpliva na marsikaj. Nekaterih mojih pacientov po sanaciji vnetja ni več bolela glava, niso imeli več težav s sinusi ali pa se jim je izboljšala krvna slika.« - Klemen Garbajs, dr. dentalne medicine, Tovarna nasmeha

Vnetje oslabi telo

»Bakterije pogosto vstopijo v telo in proti temu se zdrav organizem bojuje brez težav,« razlaga Klemen Garbajs, dr. dent. med., iz zobozdravstvenega centra Tovarna nasmeha. »Če so vnetja v ustni votlini dolgotrajna, pa je organizem nenehno v protivnetnem odzivu.« Za telo je to napor, ki ga sčasoma oslabi, njegov imunski odziv pa je zato vse šibkejši. Bakterije imajo tako več možnosti za nemoteno potovanje po telesu in razvoj novega žarišča.

»Največ pozornosti je treba nameniti ljudem s kroničnimi vnetji v ustni votlini, torej ljudem z granulomom in parodontalno boleznijo, ter nekaterim drugim skupinam, kot so nosečnice ter kronični in imunsko oslabljeni bolniki,« povzema Garbajs. »Posebno pozorno pa obravnavamo tudi paciente z umetnimi vsadki.« Bakterije, ki prehajajo v kri (bakteriemija) in tako potujejo po telesu, namreč najbolje »uspevajo« na oslabljenih mestih, denimo na okvarjenih srčnih zaklopkah, na površinah umetnih materialov ali na že obstoječih žilnih oblogah. Tako na težavnem mestu povzročijo dodatne zaplete.

Resni zapleti

Že antične civilizacije so bile prepričane, da je zdravje ustne votline povezano s splošnim zdravjem. Pred dobrimi 100 leti so se s to hipotezo začeli ukvarjati zdravniki, zadnjih nekaj desetletij pa se ukvarjajo z njenim dokazovanjem. Podatki in številne raziskave tako kažejo veliko verjetnost, da nezdravljeno vnetje v ustih bistveno povečuje tveganje za pojav srčnožilnih bolezni, denimo ateroskleroze, in zapletov zaradi njih, denimo možganske kapi in srčnega infarkta. Pojavljajo se celo dokazi, da lahko vnetno žarišče v ustih povzroča kronično obolenje ledvic in akutna pljučna obolenja.

»Zato smo zelo pozorni na morebitni razvoj parodontalne bolezni ali granuloma,« pravi Garbajs. »To sta namreč najpogostejši vnetji v ustih. Povzročajo ju bakterije, ki lahko prehajajo v kri.«

Pri parodontalni bolezni so vneta obzobna tkiva – dlesen, pozobnica in kost. Vnetje napreduje v globino, kost razpada, podobno kot trohni les okoli žeblja. Sčasoma lahko žebelj oziroma zob brez težav odstranite. Parodontalna bolezen je tako glavni vzrok za izgubo zob pri odraslih. Več kot polovica evropskega prebivalstva trpi za neko obliko te bolezni, medtem ko jih ima kar desetina hudo obliko.

Pri granulomu gre za vnetje okoli vršička korenine. Ko zobni živec odmre, koreninski kanal in kost okoli vršička okužijo bakterije.

»Bakterije pa v kri prehajajo tudi med invazivnimi (krvavimi) posegi, denimo pri puljenju zob in vstavljanju implantatov. Redko sicer povzročijo vnetje posrčnice, a pacientom preventivno vselej predpišemo antibiotike,« pojasnjuje Garbajs. Prenos bakterij pri granulomu in parodontalni bolezni lahko prepreči le karseda hitra, predvsem pa učinkovita sanacija.

Nosečnice in zdravi zobje

Rek »en otrok, en zob« je morda pretiran, ni pa povsem zgrešen. Nosečniški hormoni namreč vplivajo tudi na stopnjo vnetnega odgovora. Zato se obstoječa bolezenska stanja lahko hitreje poslabšajo. Dokazano je, da ženske z neurejenim zobovjem rojevajo otroke z manjšo porodno težo. Zato zobozdravniki svetujejo, da svoje zobovje sanirajo še pred nosečnostjo.

Preprečevanje nastanka vnetnih žarišč

Študija o stanju ustnega zdravja v Evropi kaže, da je zdravljenje polno razvitih obolenj v ustni votlini eno najdražjih. Zato je ustnemu zdravju smiselno nameniti veliko pozornosti. Redna ustna higiena s ščetkanjem in čiščenjem medzobnih prostorov je nujna za odstranjevanje mehkih oblog. Trde obloge, ki so eden glavnih krivcev za razvoj parodontalne bolezni, naj vsaj enkrat letno odstrani ustni higienik. Poškodovane ali odslužene zalivke je treba zamenjati, slabe protetične zobne nadomestke, denimo zobne prevleke s previsi in špranjami, pod katerimi se nabirajo obloge, pa popraviti ali narediti nove.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da vsako leto bolje skrbimo za svojo ustno votlino. Še pred desetimi leti je bilo Slovencev, ki so dobro skrbeli zanjo, le polovica, danes že tri četrtine. Toda vsako leto nas zobozdravnika še vedno obišče le 35 odstotkov. Ta trend bi bilo dobro obrniti. Ne le zaradi zob, ampak kot se vse bolj potrjuje, tudi zaradi splošnega zdravja.

Tudi preventiva je pravica

Vsak ima pravico do brezplačnega preventivnega pregleda pri izbranem zobozdravniku enkrat letno. Redno čiščenje zobnega kamna, ki je preventivni ukrep proti parodontalni bolezni, pa je samoplačniška storitev. Kako si lahko pri skrbi za svoje zdravje pomagate z zavarovanjem Zobje+, ki poleg kritja preventivnih zobozdravstvenih storitev vključuje tudi nadstandardne in protetične zobozdravstvene storitve (bela zalivka, implantat, proteza), preverite na: triglavzdravje.si/zavarovanja/zobje-plus.

Preverite ponudbo
Številne bolezni se začnejo v ustih. Če niso pravilno sanirane, se lahko stanje slabša, tudi če so vzrok težav slabi implantati. Preverite, kakšen je dober implantat.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej