Pazi nase
November 2018

November 2018 | Zakaj

Skrivno življenje nohtov

Nohti so edinstvena časovna kapsula. Posledice vsega, kar se jim zgodi danes, boste opazili šele čez nekaj mesecev. Ker pač rastejo po polžje.

KAR 66 LET SO RASLI najdaljši nohti na svetu. Indijec Šridhar Čilal jih je pustil rasti od 14. leta, letos pa jih je moral zaradi oslabelosti leve roke, ki jo je obteževalo devet metrov zverižene roževine, užaloščen postriči.

V običajnem svetu je striženje nohtov precej brezčustveno opravilo. Tiste tri ali štiri milimetre, kolikor vsak mesec zrastejo na prstih roke, in poldrugi milimeter, kolikor se podaljšajo na nožnih prstih, je prej ali slej pač treba odrezati.

Naslednjič, ko boste prijeli v roke ščipalnik, pilo ali škarjice, le poglejte te roževinaste naslednike živalskih krempljev. Opazite, da na roki, s katero pišete, zaradi intenzivnejše prekrvitve rastejo hitreje? Opazite, da pri ženski rastejo počasneje (razen v nosečnosti) in pri moškem hitreje ter da jih v toplejšem delu leta strižete bolj pogosto? Sončni vitamin D in toplota blagodejno vplivata tudi nanje, čeprav na mezincih rastejo precej počasneje kot denimo na sredincih ali kazalcih.

Nohti, ki primate ločijo od preostalih sesalcev, so vam poganjali že, ko ste v maternici bivali šele devet tednov. Najhitreje so vam rasli med 10. in 14. letom, in starejši ko boste, manj jih bo treba striči.

Nohti so vam poganjali že, ko ste v maternici bivali šele devet tednov. In starejši ko boste, manj jih bo treba striči.

Morda se odstranjevanje poškodovanih ali odmrlih ostankov – poroženele kože, lasnih konic in nohtov – v povprečju zdi prej nadležna nuja kot užitek. In morda se zdi, da se tudi zdravniki tem delom telesa ne posvečajo. A posebna veja dermatologije se ukvarja tudi z zdravjem nohtov. Njihova barva in oblika lahko – četudi z malo zamude – nakazujeta na resna obolenja. Ameriška Akademija za dermatologijo opozarja na nekaj pomembnih znakov, ki lahko razkrivajo težave. Dvigovanje nohta je običajno posledica glivične okužbe, rdečica ob njem je znak okužbe, zaradi katere ga lahko izgubite, luknjast noht lahko nakazuje na psoriazo ali dermatitis, izbočen na težave pljuč, srca, jeter ali prebavil, kot žlička vbočen noht pa na pomanjkanje hranil. Rumena obarvanost je lahko simptom pljučne bolezni, bela pa sladkorne bolezni. Dokler bolezni ne odpravimo, se ta kaže na nohtih.

Le redko – v primerih hudih poškodb in celo stresa – nohti prenehajo rasti. Je pa pri rasti nohtov potrebnega nekaj potrpljenja. Če ga izgubite v celoti, bo na roki zrasel v pol leta, na nogi pa bo treba počakati eno leto.

Naše telo je neskončno zanimivo. Zakaj proizvajamo slino? Imamo vsi edinstvene prstne odtise? Nas res pretežno naseljujejo bakterije? Preverite v člankih na povezavah.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej