Pazi nase
Maj 2023

Maj 2023 | MISEL ZA KONEC

Važna je pot, cilj pride spotoma

Sodobni čas ponuja vse več znanja o prehrani in njenih vplivih na zdravje. Tudi o marsikateri bolezni vemo veliko več kot prej. Bolje razumemo ozadja in vzroke bolezni ter se učinkoviteje odzivamo s preventivo in zdravljenjem. Korak, ki ga še vedno nismo dobro osvojili, pa je, kako kakovostno življenje ohraniti do starosti.

Dr. Urška Bukovnik SVETOVALKA, TERNAS, FIZIOTERAPIJA IN REHABILITACIJA

Bistveno pri tem je omejevanje procesov v telesu, ki staranje spodbujajo in vodijo v prehiter upad kognitivnih sposobnosti, v razvoj srčno-žilnih obolenj in drugih s staranjem povezanih bolezni. Na srečo obstaja več poti do mladostnejšega videza in zdravega telesa brez pretiranega odrekanja in samoobremenjevanja.

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

Temelj vsega je gibanje, saj upočasnjuje procese staranja in varuje pred kroničnimi boleznimi, vpliva pa tudi na nadzor nad lakoto in izbiro hrane. Smernice Svetovne zdravstvene organizacije za odrasle svetujejo vsaj 150 do 300 minut zmerne ali vsaj 75 do 150 minut visoko intenzivne aerobne aktivnosti tedensko. Temu je dobro dva ali več dni na teden dodajati tudi vadbo za moč srednje do visoke intenzivnosti. Za starejše od 64 let je posebej priporočljivo tudi izvajanje dejavnosti, ki krepijo ravnotežje in moč mišic. Medtem je za otroke in mladostnike priporočljivo povprečno 60 minut srednje do intenzivne aerobne aktivnosti dnevno ter vsaj tri dni v tednu še aktivnosti za krepitev moči in kosti. Za nosečnice in doječe matere pa vsaj 150 minut srednje intenzivne aerobne vadbe in vaj za krepitev moči.

Izberite vadbo, ki jo zmorete in jo z veseljem izvajate. Le če vam je vadba všeč in se ob njej dobro počutite, bo z vami dolgoročno.

Najbolje je preizkusiti čim več različnih vrst telesne aktivnosti, preden se odločite. Nato pa vztrajajte, saj gibanje na tak način hitro postane del vašega življenjskega sloga.

Če s spremembami, ki jih doživljate ob vadbi, (še) ne boste zadovoljni, iz tedna v teden postopoma podaljšujte čas gibanja, v nadaljnjih tednih pa dodajte še kakšen nov tip dejavnosti. S tem dosežete večjo porabo energije, z dodatnim tipom vadbe pa aktivacijo in razvoj drugih mišičnih skupin.

Gibanje pa mora podpreti tudi prehrana. Informacij o različnih prehranskih režimih je veliko. Večina med njimi nas želi pritegniti tudi z obljubami o hitrem zmanjšanju maščobne mase in telesne teže. Naj vas to ne zavede. Pomembna je ustreznost prehrane za vaše telo. Marsikatera od strogih in popularnih diet lahko preostro poseže v zdravje in potrebe vašega telesa.

Zagotovo pa velja: mediteranska prehrana še vedno šteje za najbolj zdrav in dolgoročno vzdržen prehranjevalni režim, če jo energetsko umerite tako, da ustreza potrebam vašega telesa.

Med drugim vključuje veliko rib, oljčnega olja, zelenjave in začimb. Predvsem pa je pri mediteranskem načinu prehranjevanja pomembno tudi to, da si za hrano vzamete čas, jo pojeste počasi, z užitkom in v dobri družbi, če je to le mogoče.

Vaš cilj naj bo predvsem zdravo telo, polno življenjske energije, ki odseva tudi na vašem zadovoljnem obrazu. To boste dosegli, če se ne boste obremenjevali s cilji, ampak se boste osredotočili na pot. Nikar si ne recite: »Tega ne smem jesti!«, ampak raje: »Kar je slabše zame, menjam za bolj zdrave možnosti in vztrajam pri spremembah.« Zmagali boste, ko vam nezdrava hrana ne bo več ustrezala. Seveda vam bo še kdaj zadišala, a naj ne (p)ostane del vsakdana.

Podporna hrana in gibanje izboljšata vaše počutje in razpoloženje, pomembno upočasnjujeta staranje in prispevata k vzdrževanju mladostnega videza telesa. Ne pozabite pa se vsaj enkrat letno pri osebnem zdravniku posvetovati o najprimernejših analizah krvi za globlji vpogled v stanje vašega telesa.

Da bi bili zdravi in da bi se počutili dobro, je treb upoštevati tri stebre zdravja – gibanje, duševno zdravje in prehrano. Preberite, kako psihoterapevtka razmišlja o združevanju teh?

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI