Pazi nase
Maj 2023

Maj 2023 | DIHALA

Kaj pa, če so krivi sinusi?

Sinusi so lahko krivi za številne težave v predelu glave – za glavobole, težave z očmi in vidom, ušesi in sluhom, zobmi in čeljustjo, tudi z vonjem in občutenjem okusa. S tem vplivajo na splošno, ob dolgotrajnih težavah celo na duševno počutje. Kdaj torej pomisliti, da je vzrok simptomov lahko v sinusih?

Sinusi ali obnosne votline so votli, z zrakom napolnjeni prostori v številnih predelih obraznih in lobanjskih kosti. Segajo vse od čelnega predela lobanje, ležijo ob korenu nosu, za in nad zgornjim delom žrela ter celo v predelu zgornje čeljustnice. Ker so povezani s številnimi drugimi strukturami, lahko njihovo vnetje, sinuzitis, vpliva na vse strukture, s katerimi so v posrednem ali neposrednem stiku.

Običajno so sinuzitisi vnetja virusnega izvora, lahko pa se zapletejo v sekundarno bakterijsko vnetje. »Običajno trajajo okoli enega tedna oziroma do štiri tedne,« pojasnjuje Anja Župan, dr. med., specialistka otorinolaringologije iz ORL Ambulante Novak. »Če izzvenijo, jih obravnavamo kot akutne. Ko vnetje traja več kot 12 tednov, pa že govorimo o kroničnem sinuzitisu.«

Kronični rinosinuzitis ima približno 15 odstotkov celotne populacije – nekoliko pogostejši je pri odraslih, medtem ko so pri otrocih pogostejša akutna vnetja sinusov.

Čim prej do specialista

Ko začnejo sinusi povzročati vselej prisotne težave, je čas za obisk specialista. Zavarovanje Specialisti+omogoča tudi pregled pri otorinolaringologu, ki bo svetoval nadaljnje korake.

VEČ

Izvor težav

Sluz v sinusih nenehno nastaja in se v idealnih razmerah tudi redno izloča skozi izvodila v nos. Ko se izvodilo zamaši, pa se sluz, ki sicer nemoteno prehaja v nosno votlino, nabira v votlih prostorih sinusov. Tako v njih nastane idealno gojišče za bakterije. Pri tem se sinusi vnamejo in nastaja gnoj, ki zastaja v njih.

Običajno se sinusi zapolnijo z gnojem zaradi predhodnega prehlada. Pri tem namreč nastaja oteklina, ki lahko delno ali v celoti zapre izvodila sinusov.

Vzroki za razvoj sinuzitisov pa so lahko tudi povsem fiziološki. »Nekateri imajo fiziološko tako strukturo sinusov, ki onemogoča njihovo učinkovito praznjenje,« opisuje dr. Anja Župan. »Imajo denimo ožja izvodila, pregrade znotraj sinusov, zvit pretin ali povečane srednje školjke, ki zamašijo njihova izvodila.«

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase boste našli odgovore na številna vprašanja. Celotno revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

Pri nekaterih ljudeh se sinuzitisi pojavljajo tudi zaradi neprehladnih vzrokov, denimo alergijskega rinitisa, nekaterih sistemskih bolezni in nosne polipoze, ki občasno spremlja astmo.

Razlogov za nastanek sinuzitisov je torej več, posledice pa so v vseh primerih neprijetne, saj ne povzročajo le bolečin v predelu sinusov, ampak lahko te občutimo tudi drugje.

Vpliv na druge strukture

Mojca (podrobnejše podatke hranimo v uredništvu) je dlje časa čutila bolečine v zgornji levi čeljusti. »Ko sem bila pri zobozdravniku, nikoli nisem mogla natančno opredeliti, kateri zob me boli,« se spominja. »Tudi rentgenske slike so pokazale zdravo stanje. Zato sem domov vedno odšla razočarana, s predpisanimi protibolečinskimi tabletami v rokah.«

Redko je čutila izrazite simptome sinuzitisa – tiščanje in napetost v predelu sinusov ter bolečine v glavi, ko se je sklanjala naprej. Ob prehladih je sicer zaznala pritisk v glavi, a tega ni povezala z bolečinami v čeljusti oziroma zobeh. Potem pa je njen zobozdravnik po letih nepojasnjenih bolečin predlagal slikanje sinusov. Pokazalo se je kronično vnetje sinusov zaradi neprehodnosti izvodil.

Bolečina v čeljusti je lahko eden od lokalnih simptomov vnetja sinusov. Nekatere korenine zob namreč segajo v sinuse. Velja pa tudi obratno: bolezni zobnih korenin lahko povzročijo okužbo sinusov.

Podobno lahko vnetje sinusov povzroča hude glavobole, ki so običajno najmočnejši v predelu čela in obraza ter se poslabšajo pri sklanjanju. Vnetje oziroma sluz, ki izteka iz sinusov, lahko povzroči tudi zamašitev Evstahijevih tub, s tem občutek polnosti v ušesih, njihovo vnetje in slabši sluh ter slabši občutek za okus in spremenjen glas. Pri akutnih sinuzitisih pa lahko vnetje preide tudi v očesno votlino, najpogosteje pri otrocih.

Težave s sinusi močno vplivajo na kakovost življenja

»Večina sinuzitisov je virusnih in jih prebolimo doma,« pravi dr. Županova. »Pomagate si lahko s spiranjem nosu s slano vodo, počitkom in lokalnimi ali sistemskimi dekongestivi, ki skrčijo sluznico nosu. Če težave vztrajajo več kot 10 dni ali se po prehodnem izboljšanju poslabšajo, je treba obiskati zdravnika. Ta ugotovi, ali gre že za bakterijsko vnetje, ki zahteva antibiotično zdravljenje.«

Zdravljenje z operacijo zdravniki običajno izvedejo, ko presodijo, da se stanje zaradi fizioloških omejitev ne bo samodejno uredilo ali pa so se razvili zapleti sinuzitisa.

Sledi operacija, s katero običajno razširijo oziroma sprostijo izvodila.

Tudi Mojčino stanje so nazadnje rešili z operacijo. Se pa še vedno spominja svoje izkušnje: »Bila sem že do konca obupana. Zaradi bolečin v zobeh pogosto nisem spala in sem bila razdražljiva. Tudi glava me je vse pogosteje bolela.«

Sinuzitis, kot kažejo številne študije, pomembno vpliva na delovanje možganov, denimo na koncentracijo, in tudi na duševno počutje.

Med ljudmi s kroničnimi težavami s sinusi je bistveno večja pojavnost depresije in anksioznosti.

To še poglabljajo nespečnost, nočno prebujanje, splošna oslabelost in slabo počutje, ki spremlja sinuzitis.

Zato je ključno, da ukrepate pravočasno, preden začne (kronični) sinuzitis močneje vplivati na vaše življenje. Za telo je namreč tudi izredno slabo, če je v njem nenehno aktivno vnetno mesto. To povečuje dovzetnost za druge bolezni, imunski sistem je obremenjen bolj, kot bi bil sicer, vnetje pa se iz krvi lahko razširi po telesu. Posebno je to nevarno, če imate v telesu umetne materiale. Na njih se namreč lahko nabirajo bakterije, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti in lahko to vodi v potrebo po zamenjavi tega dela.

Redna skrb za sinuse

Če nimate kroničnih težav s sinusi, zanje in za čiščenje nosu ni treba posebno skrbeti, poudarja dr. Županova. »Nos se čisti sam, saj migetalke na celicah sluznice sluz aktivno pritiskajo navzad proti žrelu. Zagotovo pa ne škodi, če v vsakodnevno higieno nosu vpeljete znano jogijsko prakso nežnega spiranja nosu s slano vodo.«

Če imate kronične ali akutne težave s sinusi, je smiselno, da zdravilom, pršilom za tanjšanje sluznice v nosu in nežnemu čiščenju dodate še nekaj ukrepov. Ohranjajte primerno vlažnost bivalnih prostorov, izogibajte se onesnaževalom in alergenom oziroma stik z njimi nadzorujte, koliko lahko.

Otroci in čiščenje nosu

Strokovnjaki niso povsem enotni, kako čistiti nos majhnim otrokom. Vsekakor je najbolje, če otrok z izmenično zamašitvijo ene nosnice sluz izpiha. Če tega še ne zmore, je smiselno nos nežno navlažiti s fiziološko raztopino in sluz izsesati z nosnim sesalnikom. Spiranje pod pritiskom ali z večjimi količinami slane vode lahko pri otrocih povzroči, da se okužba iz nosu preseli v srednje uho. Evstahijeva cev, ki prezračuje srednje uho, namreč pri otrocih leži bolj položno kot pri odraslih in je krajša, zato so bolj dovzetni za vnetja ušes.

Izogibajte pa se spiranju nosu pod pritiskom, saj se lahko, če so izvodila sinusov zamašena, stanje še poslabša. Voda pod pritiskom vdre v sinuse, iz njih pa ne more in tako v njih lahko zastaja. Spiranje nosu pod pritiskom je primerno le za bolnike po operaciji sinusov, če to priporoča lečeči otorinolaringolog.

Malo nežne redne skrbi in pozornosti ter pravočasnega ukrepanja, ko se zaplete, vam lahko prihrani številne nevšečnosti. In ne pozabite: ko za ponavljajoče se težave v predelu glave – za glavobole, zobobole in boleče oči – ne najdete pravega vzroka, pomislite tudi na sinuse.

V telesu je vse povezano med seboj. Preverite, kako lahko okužbe v ustni votlini vplivajo na zdravje v drugih delih telesa.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej