Pazi nase
Maj 2023

Maj 2023 | ZOBJE

Čim prej nadomestite manjkajoči zob

Zobje drug drugemu dajejo pomembno oporo, zato izguba enega sestavnega člena zobovja sproži verižno reakcijo. To lahko ustavi le kakovosten nadomestek manjkajočega zoba. Kakšne težave torej preprečijo mostiček, delna proteza ali, najbolje, zobni vsadek oziroma implantat?

Da zobje v zdravem zobovju med žvečenjem ostanejo v pravilnem položaju, v velikem delu zagotavlja prav – žvečenje. Ko grižjaj jabolka stiskamo med spodnjimi in zgornjimi zobmi, se ti utrjujejo v svojem položaju, žvečenje pa krepi še obzobna tkiva. Hkrati tako ohranjamo pravilen ugriz ter enakomerno obremenitev obeh strani zobovja in čeljustnih sklepov.

Ko je zobovje zdravo, kolikor toliko poravnano in brez vrzeli, v ustni votlini in širše vlada ravnovesje. Ko ostanemo brez kakšnega zoba, pa se to ravnovesje poruši in začne se hiter učinek podiranja domin – ne le v vrzeli in ob njej, ampak na celotnem zobovju in celo širše.

Ne čakajte z zobnim nadomestkom

Najvišji izdatki za sanacijo zobovja so povezani z zobnimi nadomestki. Še preden se težave pojavijo, zato poskrbite, da vas skrb za ravnovesje v ustih ne bo kasneje udarilo po žepu. Zavarovanje Zobje+ poleg nadstandardnih materialov krije tudi storitve preventive in protetike, tudi implantate

VEČ

Spremembe v isti zobni vrsti

»Vrzel ima številne škodljive učinke, zato je treba manjkajoči zob nadomestiti,« pojasnjuje mag. Aleksandra Križaj Dumić, dr. dent. med., iz zobozdravstvenega in estetskega centra Klinika Križaj. »Zoba, ki sta ob vrzeli, se bosta začela hitro pomikati iz svoje idealne lege. Pritiski na premikajoča se zoba in izguba obzobnega tkiva pa bodo te premike še pospešili.«

Kost, v katero je bil nekoč vsajen zob, začne drastično izgubljati maso. Tudi če je ta zdrava, brez parodontalne bolezni, v šestih mesecih izgubimo kar tretjino kostne mase.

»Izguba kostne mase pa se ne konča pri vrzeli v zobovju, ampak se prenese tudi na robove vrzeli. Tako zoba ob njej še dodatno izgubljata podporo, saj se sloj kosti tanjša tudi pod njima,« pravi mag. Križaj Dumićeva.

Tako lahko začnejo kot po tekočem traku zaradi enega izgubljenega zoba padati tudi drugi ali pa upad kostne mase zelo zaplete sanacijo zobovja z vsadki.

Spremembe v celotnem zobovju in širše

Vrzel učinkuje tudi na zob pod oziroma nad njo. Na zob, ki ga je zdaj manjkajoči zob nenehno potiskal nazaj v njegovo pravilno lego, naenkrat ne deluje več sila nasproti ležečega zoba. »Fiziološko zob išče svojega partnerja za žvečenje in začne zaradi pomanjkanja pritiska nanj izraščati iz zobne vrste,« nazorno opisuje izkušena zobozdravnica.

Izguba šestice

Šestica je »strateško« pomemben zob. Njena izguba ima lahko močan vpliv na celotno ustno votlino. Mag. Križaj Dumićevo posebno skrbi, ker zobozdravniki izrujejo veliko šestic otrokom in mladostnikom, saj so te tako uničene, da povzročajo več škode kot koristi. Stanje pri otrocih se na tem področju slabša. Zato zobozdravnica opozarja, da je treba za zobe z rednimi obiski zobozdravnika skrbeti takoj, ko izrastejo, torej že od izrasta mlečnih zob dalje.

Ker na strani, kjer zoba ni, tudi manj žvečimo, se tam začnejo hitro nabirati obloge, tudi če zobe čistimo zelo vestno. Žvečenje trde hrane namreč učinkovito čisti obloge z zob. Hkrati pa se začne zaradi spremenjenega oziroma prilagojenega vzorca žvečenja spreminjati ugriz. Čeljustni sklepi so tako nepravilno obremenjeni, spreminja se lahko celo drža glave, s tem pa se vpliv manjkajočega zoba lahko razširi tudi na vratno hrbtenico in splošno počutje.

Hitro do nadomestnega zoba

Manjkajoči zob je zato koristno nadomestiti s primernim nadomestkom takoj, ko je to mogoče oziroma ko se kost in dlesen na mestu izgubljenega zoba pozdravita. Če čakate predolgo, so zaradi izgube kostne mase pogosto potrebne operacije z dodajanjem umetne ali lastne kosti ali pa rešitev z nadomestkom ni optimalna, kot bi bila ob hitrem ukrepanju.

V vsaki izdaji revije za zdravje in zdrave odnose Pazi nase boste našli odgovore na vprašanja, povezana z zobovjem. Celotno revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

»Če želimo dolgoročno stabilno stanje, moramo imeti tako zobovje, ki se z vsakim ugrizom utrjuje. To je mogoče le, če je to poravnano in če v njem ne manjka noben zob,« poudarja sogovornica.

Možnosti so implantati, mostički ali proteze, pri čemer imajo poleg strokovnosti izdelave izjemno vlogo tudi kakovostni materiali. Z namestitvijo zobnega nadomestka se torej ne splača čakati več, kot je treba, saj se težave lahko samo še stopnjujejo.

Ko ste soočeni z izbiro implantata, je dobro biti karseda dobro obveščen. Veste, kakšen je postopek vsaditve in skrbi za implantat?

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej