Pazi nase
Junij 2020

Junij 2020 | Ona in on

Prelomna štirideseta

Tudi če tega velikega mejnika v življenju – vstopa v peto desetletje – še niste dosegli, si vzemite nekaj minut za branje. Če ste ga že prešli, si vzemite še kakšno minuto več za razmislek. Štirideseta leta so namreč prelomna v več pogledih. Lahko so posebno lepa, izpolnjena in zadovoljna. Lahko pa se v tem obdobju zrelosti pojavijo tudi telesne in duševne težave. In jasno je: boljša kot je podlaga iz mladosti, manj težav in večjo kakovost nadaljnjega življenja lahko pričakujete.

PO 40. LETU ŽENSKE pa tudi številni moški začnejo doživljati opazne spremembe v počutju. Mit prelomnih štiridesetih je tako deloma znanstveno potrjen. Ne drži pa mit, da gre samo za negativne spremembe. Ljudje v srednjih letih imajo ponavadi urejeno življenje, opravili so dovolj zrelostnih izpitov, da so se sposobni odločati bolje kot pred 20 leti. Tako dolgo že živijo sami s sabo, da se dobro poznajo, morda si celo znajo odlično prisluhniti.

Vse to je dobra popotnica za spoprijemanje z izzivi srednjih let in njihovo umeščanje v življenje, kot ga živite ali bi ga radi živeli.

Zrela ženska leta so lahko zelo lepa

Pri ženskah se spremembe običajno začnejo dogajati počasi, pogosto neopazno, večina pa jih jemlje kot nekaj samoumevnega. Prof. dr. Nataša Tul Mandić, specialistka ginekologije in porodništva iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna, poudarja, da so štirideseta lahko izjemno srečno in zdravo obdobje, ženske so polne energije in uspešne na veliko področjih. »Vendarle pa se dogajajo številne fiziološke spremembe,« pravi. »Počasi popuščajo mehanizmi za nadzor delovanja hormonov. Možnost za zanositev in donositev se zmanjša, čeprav lahko nekatere ženske zanosijo še v prvi polovici štiridesetih. V drugi polovici se nato praviloma pojavijo motnje menstrualnega cikla, ovulacija izostaja, menstruacije pa pogosto postanejo močnejše.«

Po štiridesetem za osnovno delovanje porabite manj energije, zato je v telesu ostane več. Če je ne porabite s telesno dejavnostjo ali če ne pazite na primeren vnos hrane, začne telesna teža naraščati.

Štiriinštiridesetletna Katja iz Ljubljane že nekaj let opaža spremembe, a v ospredje postavlja predvsem tiste pozitivne. »Zagotovo je največja sprememba nastala v mojem razmišljanju. Prioritete v življenju so mi postale povsem jasne in vem, da se imam pravico bojevati zanje. Če sem se kot mladenka bala šefov, je to v štiridesetih izzvenelo. Vem, kaj zmorem, in to tudi zagovarjam, hkrati pa tudi nimam težav s priznanjem svojega neznanja. Vem tudi, da imam pravico do osebnega življenja, in svoje zahteve po njem jasno izrazim. Predvsem pa verjamem, da mi to, da se lahko kažem v pravi luči in sledim svojim željam, pomaga sprejemati manj prijetne spremembe.« Postala je bolj razdražljiva, zato v odnosih včasih težje najde harmonijo. Menstrualni cikli so vse bolj neredni, gube postajajo vse globlje, maščevje pa se je začelo nabirati na povsem novih mestih, opisuje.

Možne težave žensk po 40. letu, ki so lahko posledica upada koncentracije estrogena:

• motnje menstrualnega cikla

• izostanek ovulacije

• močnejše menstruacije

• pridobivanje teže

• upadanje mišične mase

• ohlapnost kože

• urinska inkontinenca

• upad mineralne gostote kosti

• upad kognitivnih sposobnosti

• nespečnost

• psihološke spremembe (denimo razdražljivost, depresija)

V teh letih se namreč začne postopoma upočasnjevati bazalna presnova, to je stopnja pretvorbe energije za osnovno vzdrževanje celic in telesa. Vzroki za to še niso povsem znani, zagotovo pa se to pojavi zaradi staranja in upada ravni različnih hormonov – od spolnih do rastnega, ščitničnega in verjetno vseh preostalih.

»Za osnovno delovanje porabimo manj energije, zato je v telesu ostane več,« pojasnjuje prof. dr. Nataša Tul Mandić. »Če je ne porabimo s telesno dejavnostjo ali če ne pazimo na primeren vnos hrane, začne telesna teža naraščati. Zaradi nižjega bazalnega metabolizma je tudi veliko težje shujšati, debelost pa je lahko vzrok tudi za druge tegobe.«

Katja se sicer redno giba, celo intenzivneje kot prej, hkrati pa se trudi, da zadovoljstvo ne izvira v celoti iz njenega fizičnega, ampak predvsem iz psihičnega počutja.

Tudi menopavza ni nujno težavna

V menopavzi se lahko začnejo pojavljati kronične bolezni, katerih razvoj pospešijo hormonske spremembe, niso pa hormoni krivi za vse. »Upad estrogenov pri ženskah je predvsem ‘odgovoren’ za upadanje mišične mase in napetosti kože, za pogostejši pojav urinske inkontinence, za upad kognitivnih sposobnosti in verjetno tudi za psihološke spremembe,« razlaga prof. dr. Tul Mandićeva.

Toda teh posledic ne občutijo vse ženske. Menopavza namreč za večino žensk ni nevzdržna. Nekatere lahko imajo hude zdravstvene in psihosocialne težave, druge jih skoraj ne občutijo, čeprav je upad hormonov pri obeh skupinah podoben. »Težave so odvisne predvsem od tega, kako zdrave in zadovoljne ženske vstopajo v štirideseta in petdeseta leta. Torej s kakšno popotnico pridejo do tega mejnika,« ugotavlja sogovornica.

Za zdrava srednja leta je torej dobro skrbeti že od rane mladosti dalje. Praviloma imajo več težav ženske s pridruženimi kroničnimi boleznimi in nezdravim slogom življenja, prekomerno težke, ženske z neurejenim socialnim statusom in osamljene.

»Tistim, ki imajo hude težave, priporočamo nadomeščanje hormonov, vsem pa zdrav življenjski slog,« pravi prof. dr. Tul Mandićeva. »Po štiridesetem je treba še bolj paziti na svoje telo, psiho in na medsebojne odnose. Treba se je imeti rad, ni pa se treba staranja bati,« poudarja.

Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje pravilno prehrano, gibanje, spanje in počitek, opustitev škodljivih razvad, urejeno družinsko in družabno življenje, lahko namreč pomembno vplivate na dobro počutje. Tako lahko mirno preživite štirideseta pa tudi čas menopavze, ki sledi.

Katja se menopavze ne boji. »Če bi se, bi bila še v večjem stresu. Tako pa vsak dan znova sprejmem, kar mi je dano. Osredotočam se na pozitivne vidike svojega življenja. Hvaležna sem za družino, preskrbljenost, zdravje, prijetna druženja. Predvsem pa zadovoljstva ne iščem zunaj, ampak v sebi. Pomirjena sem s svojo podobo v ogledalu, ker vem, da je to del življenja. In prihodnosti se veselim. Še malo in bodo otroci samostojni, jaz pa se bom lahko še bolj posvečala stvarem, ki me veselijo,« se nasmeji.

Moška srednja leta

Kljub temu da pri moških ni tako neposrednih znakov sprememb, kot so pri ženskah denimo neredni menstrualni cikli, pa se tudi pri njih po 40. letu začenjajo dogajati spremembe.

Ljubo Breskvar, dr. med., specialist urologije iz urološke ordinacije Tauro, pravi, da »v tem obdobju začne upadati koncentracija hormona testosterona. Ta upad pa lahko privede do kliničnih znakov ali simptomov.«

Možne težave moških po 40. letu, ki so lahko posledica upada koncentracije testosterona:

• motnje erekcije

• zmanjšana spolna sla

• upad mišične mase in moči

• upad mineralne gostote kosti

• pridobivanje teže v predelu trebuha

• malodušje

• nespečnost

• pomanjkanje energije in volje

• utrujenost in razdražljivost

Čeprav so urologi v preteklosti za to obdobje uporabljali termin andropavza, zdaj raje govorijo o starostnem hipogonadizmu. Izraz označuje pretiran upad testosterona, kar povzroča težave v socialnem, spolnem in psihološkem zdravju moškega. »Pri moškem se pojavijo zmanjšan libido, težave erektilne funkcije, zmanjšana plodnost in uhajanje urina. So pa predvsem psihološke težave pri moških bolj izražene kot pri ženskah,« opisuje urolog Breskvar. »Če stanje ni zdravljeno s hormonsko terapijo, lahko moški postanejo depresivni in brezvoljni, kar pa ima velike posledice tako v partnerskih odnosih kakor tudi v delovnem okolju.«

Kot za ženske tudi za moške velja, da so bolj ogroženi tisti, ki imajo hormonske motnje že od prej ali imajo metabolni sindrom, so prekomerno težki, se ne ukvarjajo s športom, pijejo alkohol in kadijo ali pa so podvrženi drugim rizičnim dejavnikom, kot sta povišan tlak in sladkorna bolezen.

Če pri moških upad koncentracije testosterona ni zdravljen s hormonsko terapijo, lahko postanejo depresivni in brezvoljni, kar pa ima velike posledice tako v partnerskih odnosih kakor tudi v delovnem okolju.

Ne pozabite nase

Po 40. letu telo začne intenzivneje prehajati v proces staranja. Za ohranitev kakovosti življenja je zato treba vložiti malce več truda. Dokazano je, da so hormonske spremembe, ki botrujejo telesnim in psihičnim težavam, manj drastične pri tistih, ki so v dobri telesni in umski kondiciji ter niso izpostavljeni prekomernemu stresu.

Brez dvoma je v srednjih letih telesu treba pomagati, da vam lahko služi še naprej. Predvsem pa je pomembno, da spremembe, ki se napovedujejo, spoznate in jih sprejmete. Če se jih zavedate in jih razumete, so lahko odnosi, ki jih gojite v svojem življenju, tudi v tem obdobju složni in harmonični, življenje pa smiselno, polno in zadovoljno.

Kaj pomaga?
  • zdrava prehrana
  • gibanje
  • izogibanje tobaku
  • izogibanje alkoholu
  • v težjih primerih hormonska terapija, ki je za ženske na voljo pri ginekologih, za moške pa pri urologih

Opazujte svoje telo

Najboljša preventiva za mirno zrelo obdobje življenja je zdrav življenjski slog. Koristno pa se je tudi pozorno opazovati. Tako boste lahko prepoznali zgodnje znake morebitne bolezni in ukrepali pravočasno. Z zavarovanjem Specialisti+ boste pri specialistu tirologije, ginekologije ali urologije obravnavani hitro in strokovno. V okviru zavarovanja Zdravstveni nasvet pa se lahko v primeru nenujnih zdravstvenih težav pogovorite tudi z zdravnikom družinske medicine in drugimi specialisti ali medicinskimi sestrami. Več na: triglavzdravje.si/zavarovanja/zdravstveni-nasvet.

Preverite ponudbo
Takoj, ko se pojavijo težave, je smiselno iti do zdravnika, pa naj gre za uhajanje urina, slabo počutje, ki lahko izvira iz težav s ščitnico, ali neurejeno prebavo, ki je lahko simptom raka na debelem črevesu.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej