Pazi nase
December 2022

December 2022 | SKRB ZASE

Koža, znanilka (ne)zdravja?

Koža raste z nami in se preobraža skozi življenjska obdobja. Je naš največji organ, ki je hkrati tudi naš prvi obrambni ščit. Prenese marsikaj, a je obenem zaradi svoje izrazite izpostavljenosti zunanjim vplivom tudi ranljiva. Poleg tega pa je eden redkih delov telesa, ki ga lahko nenehno opazujemo in analiziramo. Tudi zato spremembe in bolezni na njej hitreje opazimo ter nas bolj vznemirijo. Simptome kožnih bolezni tako praviloma prepoznamo prej kot simptome bolezni notranjih organov. To prednost je dobro izkoristiti. Razlogov, da se koži poleg vsakodnevne skrbi ne bi še bolj posvetili takoj, ko se pojavi težava, ni. Da se izognemo zapletom in njihovim psihološkim učinkom na počutje in samozavest, kože raje ne pustite čakati. V nekaterih primerih lahko namreč ta služi tudi kot povedno ogledalo splošnega zdravja.

Kožne bolezni so vse prej kot redke. Prizadenejo lahko vsakega od rojstva dalje. Ne nujno, a pogosto se pojavljajo v povezavi s posebnostmi določenega starostnega obdobja. Nekatere so običajnejše v otroštvu, druge v starosti. Pri otrocih je najpogostejši atopijski dermatitis, pri odraslih se kaže cel spekter bolezni, pri starejših pa se na novo najpogosteje pojavijo kožni rak in težave, povezane s suho kožo.

Vsak tretji človek naj bi vsaj enkrat v življenju imel vsaj eno vrsto kožne bolezni. Posebno obremenjeni so denimo kronični bolniki, katerih organizem je oslabljen že zaradi primarne bolezni, starejši, ljudje z oslabljenim imunskih sistemom …

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

Vzroki za kožne bolezni

Kožo pogosto prizadenejo zunanji vplivi, kot so suh zrak, sončno obsevanje in temperaturne skrajnosti. Reagira lahko v stiku z umetnimi snovmi, kot so parfumi, barvila in čistila, ter celo z naravnimi, kot so kovine in sestavine nekaterih rastlin. Neredko kožo napadejo tudi bakterije, virusi in glive, ki se lahko ob oslabljenem imunskem sistemu namnožijo in izbruhnejo kot kožna bolezen.  

Na razvoj kožnih bolezni vpliva cela vrsta dejavnikov – od dedne predispozicije, izpostavljenosti alergenom in drugim vplivom pa vse do hormonskih sprememb, ki pa skozi zapletene mehanizme k razvoju nekaterih kožnih bolezni le prispevajo – skupaj z drugimi dejavniki.

Pogosto so vzroki za kožne bolezni spremembe v določenih delih kože, ki lahko ob sočasni prisotnosti različnih dejavnikov bolezen še poglobijo ali pa so celo njen izvor.

Dr. Helena Rupnik, dr. med., in Nataša Grebenšek, dr. med., specialistki dermatovenerologije iz Dermatološkega, laserskega in estetskega centra ARSDERMA – DCP, namreč poudarjata, da gre pri kožnih boleznih redko samo za en neugoden dejavnik oziroma vzrok, ki vodi v razvoj bolezni, običajno gre za njihov seštevek.

Kože ne pustite čakati 

Ko ste v dvomih, ali je dogajanje na koži posledica okužbe, kronične vnetne bolezni ali pa se na koži kaže le alergijska reakcija, ni vredno čakati in ugibati o diagnozi. Tako kot ni smiselno ugibati o pravilnih pristopih, če se želite rešiti aken. Z zavarovanjem Specialisti+ boste hitreje dostopali do ustreznega specialista, ki bo z najsodobnejšim znanjem in napravami tudi hitro ukrepal.

VEČ

Kožne bolezni so bistveno bolj kompleksne, kot se zdi na prvi pogled. Navadna ihtioza, bolezen s čezmernim luščenjem povrhnjice kože, je denimo izključno genetskega izvora, a bolezni, na katere bi vplival samo en dejavnik, je malo,« pravi dr. Helena Rupnik. Vzroke za melanom denimo v enaki meri pripisujejo genski obremenjenosti in prekomerni izpostavljenosti soncu.

Vzroki za pojav aken so bistveno bolj zapleteni, kot je samo hormonsko neravnovesje, na katerega laiki radi pokažemo s prstom. »Z novimi tehnologijami in razvojem medicinskega znanja spoznavamo nove vidike kožnih bolezni, nikakor še nismo pojasnili vsega,« ugotavljata dermatologinji.

Opisujemo nekaj najpogostejših oziroma najbolj ovirajočih kožnih bolezni in sodobne pristope k njihovemu zdravljenju.

Akne

Pretirano poroženevanje povrhnjice v izvodilih žlez lojnic lahko ob povečanem izločanju loja, prisotnosti določenih bakterij na koži in morebitnega hormonskega neravnovesja preraste v akne.  

Hujše oblike aken moramo začeti zdraviti čim hitreje, saj lahko sicer vodijo v trajne okvare in brazgotinjenje kože. Dermatologi akne zdravijo z različnimi metodami, ki jih izberejo glede na tip aken, stopnjo bolezni in pridružena stanja. Običajno pa svetujejo tudi podporno terapijo, kot je denimo sprememba prehrane. Uživanje mleka in hrane z visokim glikemičnim indeksom namreč dokazano spodbuja slabši potek bolezni.

Atopijski dermatitis

Ne velja več, da gre izključno za alergijsko niti za avtoimunsko bolezen, saj je eden od vzrokov zanjo tudi okvara epidermalne bariere. Zaradi okvare te pomembne zaščitne plasti se koža izsuši in vanjo lažje vstopijo alergeni, iritanti in mikroorganizmi. To prispeva k vnetnemu dogajanju, zaradi katerega koža srbi, je vneta in suha. Atopijskemu dermatitisu se lahko pridruži kontaktna alergija, lahko pa ga spremljajo tudi preobčutljivost za hrano, pri starejših otrocih in odraslih pa preobčutljivost za inhalatorne alergene. Dokazano pomemben vpliv na slabšanje simptomov bolezni pa ima tudi stres.

Bolezen ima zelo samosvoj potek. Pri otrocih z rastjo velikokrat izzveni do vstopa v šolo. Zelo pomembno vlogo v zdravljenju ima pravilna nega kože, umivanje s sintetičnimi mili za občutljivo kožo (sindeti) in uporaba ustreznih negovalnih mazil takoj po tuširanju. Pri bolnikih z dokazanimi alergijami je potrebno tudi izogibanje alergenom. Vnetne spremembe na koži zdravijo z različnimi protivnetnimi mazili, v zadnjem času pa pri težjih oblikah bolezni uporabljajo biološka in druga tarčna zdravila.

Luskavica

Ta kronična vnetna bolezen kože je zelo kompleksna in lahko pomembno vpliva na kakovost življenja. Vzroki za njen razvoj so tako kombinacija dedne predispozicije, vnetnih procesov in cele vrste zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na potek bolezni.

Za nadzor nad boleznijo so učinkovita protivnetna mazila, pri težjih oblikah pa tudi biološka in druga tarčna zdravila. Dokazano pa koristijo tudi zmanjšanje prekomerne telesne teže, telesna aktivnost, izogibanje stresu in nadzorovano izpostavljanje soncu.

Virusne bradavice

Povzroča jih okužba s humanimi virusi papiloma (HPV). Poznamo jih več kot 100 vrst; nekateri sevi povzročajo genitalne bradavice, drugi spremembe na materničnem vratu, tretji bradavice na koži. Ljudje smo sicer v nenehnem stiku s temi virusi, od imunskega odziva posameznika pa je odvisno, ali bo virus povzročil rast bradavice ali ne. Pri imunsko oslabljenih bolnikih se zato virusne bradavice pogosteje razvijejo.

Pri otrocih večinoma izzvenijo spontano, brez zdravljenja, pri odraslih pa zelo redko. Zato jih dermatologi pri njih odstranjujejo, saj so lahko izjemno neprijetne; bradavice na podplatih denimo lahko močno ovirajo hojo. 

Koža kot ogledalo splošnega zdravja

Koža je ogledalo dogajanja v telesu. Zlatenico najprej opazimo na koži, čeprav so pri njej prizadeta jetra. Ob oslabljenosti imunskega sistema se pojavijo okužbe kože ali ponovni izbruhi bolezni, denimo izbruh herpesa zostra ali virusnih bradavic, katerih povzročitelje imunski sistem sicer drži na povodcu.

Stanje kože nedvomno lahko nakazuje na neuravnovešeno dogajanje ali bolezensko stanje drugje v telesu.

»Zato vselej poleg lajšanja simptomov poskušamo zdraviti vzrok, če ga seveda poznamo,« pojasnjuje dr. Rupnikova. »Če se pojavi sum, da bi lahko bila kožna bolezen povezana s kakšnim drugim stanjem, denimo z vnetnimi procesi v notranjih organih, pa se tudi dermatologi posvetujemo z drugimi specialisti.«

Ne čakajte z obiskom dermatologa

Zagotovo je zato nujno ustrezno posvetovanje s strokovnjakom. Osebni zdravnik lahko sicer blaži simptome nekaterih kožnih bolezni in jih ob jasnem vzroku tudi zdravi, vendar je posvetovanje s specialistom dermatologom vselej smiselno. Posebno pomembno je to takrat, ko gre za težje stanje ali specifične vzroke (ali njihov seštevek), za katere so z znanjem in posebno tehnološko opremljenostjo specializirani dermatologi.

Dermatologinja dr. Helena Rupnik ob tem poudarja, da so nekatere kožne bolezni, kot sta atopijski dermatitis in luskavica, najpogosteje kronične oziroma prehajajo med obdobji izbruha bolezni in obdobji remisije.

»Večino kožnih bolezni znamo uravnavati tako, da ne povzročajo večjih težav, veliko pa jih lahko s sodobnimi metodami povsem pozdravimo.« Dr. Helena Rupnik

Vsekakor pa velja kot pri večini bolezni: zgodnje odkrivanje in zdravljenje je izjemnega pomena! Kožni rak je neustrezno ali prepočasi zdravljen lahko tudi usoden. Kronične vnetne bolezni manj načnejo kakovost življenja, če jih začnemo krotiti karseda hitro. Pravilno ali zgodaj zdravljene akne, denimo, za sabo ne bodo pustile globokih brazgotin – na koži in tudi drugje.

Sodobni načini zdravljenja

Tudi v dermatologiji se je v zadnjih desetletjih zgodil izjemen tehnološki in raziskovalni napredek. Izvori bolezni in možna zdravljenja so vse bolj raziskani, hkrati pa se je v dermatološkem zdravljenju uveljavila cela vrsta sodobnih metod.

Številne simptome lajša in bolezni učinkovito zdravi denimo laser, pri aknah so učinkoviti tudi kemični pilingi. Za obravnavo kroničnih vnetnih bolezni, kot sta atopijski dermatitis in luskavica, nenehno razvijajo nova biološka zdravila in tako imenovane male molekule. Z njimi zavirajo delovanje citokinov, ki so udeleženi pri nastanku bolezni. Predvsem pri pojavu alergij je lahko učinkovita imunoterapija, s katero telo postane manj občutljivo za alergen.

Dopolnilne (tudi alternativne) metode zdravljenja - da ali ne?

Uveljavljene terapije so preverjene s kliničnimi raziskavami ter so dokazano učinkovite in varne. Uradna medicina uporablja le tiste metode zdravljenja, ki so preizkušene s številnimi neodvisnimi znanstvenimi raziskavami, medtem ko za alternativne metode tako podprtih dokazov o učinkovitosti in varnosti ni. »Dopolnilnih metod zdravljenja ne odsvetujemo, če so za bolnika varne, če to ni edini način zdravljenja in če ne posegajo v učinkovitost medicinskega zdravljenja,« pravi dr. Rupnikova. »Težava je le takrat, ko se bolnik zateka izključno k dopolnilnim načinom, opusti pa preizkušeno standardno terapijo.«

Vsekakor se ob rabi alternativnih metod zdravljenja odprto pogovorite s svojim zdravnikom. Mnogi zdravniki ne zavračajo alternative v celoti, hkrati pa lahko predstavijo prednosti in pasti teh metod. 

Podcenjen vpliv kožnih bolezni na duševnost

Kot vsaka bolezen so tudi kožne bolezni neprijetne in obremenjujoče. A predvsem zaradi svoje izpostavljenosti okolici lahko bistveno močneje kot druge pustijo posledice tudi na duševnosti. Strokovnjaki s tega področja menijo, da so psihosocialni učinki kožnih bolezni izrazito podcenjeni.

Nedavna raziskava ugledne Univerze v Alberti v Kanadi je na podlagi pregleda več deset znanstvenih člankov o psiholoških učinkih kožnih bolezni denimo pokazala, da imajo te izjemno negativen psihosocialni vpliv. Prisotnost kožnih bolezni – posebno pozornost so namenili aknam, atopijskemu dermatitisu in luskavici – je lahko ključen dejavnik v razvoju tesnobnosti (anksioznosti), depresije ter drugih psiholoških motenj in bolezni. Učinek, ki ga imajo kožne bolezni na kakovost bolnikovega življenja, primerjajo z učinkom artritisa in drugih kroničnih bolezni, ki bolnika onesposabljajo. Posebno močni so ti učinki, ko se bolezen kaže na vidnih predelih kože.

Dobra skrb za svojo kožo

Vsakodnevna skrb za kožo je osnova zdravja (in tudi zdravljenja morebitne bolezni). Pri mladi koži je običajno dovolj, da uporabljate negovalne in čistilne izdelke, ki je ne dražijo. Izbirajte nežna mila, ki niso odišavljena, in se redno zaščitite pred soncem. V zrelih letih, posebno po 70. letu, ko koža intenzivno izgublja ceramide ter druge snovi, ki skrbijo za hidracijo kože, zaradi česar ta postaja bolj suha, pa po vsakem tuširanju uporabljajte negovalne kreme.

Če vas pesti kožna bolezen, pa je bistveno, da se zelo podrobno seznanite z vzroki bolezni, dejavniki, ki jo poslabšujejo, in ukrepi, ki pomagajo. Skupaj z zdravnikom pripravite shemo zdravljenja ter se poučite o simptomih, ki kažejo na poslabšanje, in ukrepanju v tem primeru.

Psihološki učinki se prikradejo postopoma in počasi. Kopičijo se kot maščoba v kuhinjskem odtoku. Dolgo ne povzročajo posebnih težav, nato pa začnejo ustavljati ustaljeni tok življenja. Prav zato se je ob nakazanem razvoju kožne bolezni dobro čim prej posvetovati s specialisti.

Morda gre za prehodno stanje, ki bo brez posledic hitro rešeno. Morda gre za stanje, ki zahteva celostno obravnavo več različnih specialistov. A zdravja pač ni smiselno prepuščati ugibanjem in upanju na sponatno izboljšanje, ampak izključno rokam usposobljenih strokovnjakov. Vaša koža in vi si to zaslužita.

Bodite prijazni do svoje kože, pravočasno prepoznajte znake rakavih obolenj.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej