Pazi nase
December 2022

December 2022 | ZOBJE

Kako ohraniti zobe do pozne starosti?

Ob pravilni skrbi za zobe nas večina teoretično ne bi nikoli potrebovala proteze oziroma implantatov. Se zdi ta trditev drzna? Morda, če vemo, da se stanje zobovja s starostjo praviloma slabša. Malo manj drzna pa je, če vemo, da lahko na razvoj dogodkov v ustni votlini močno vplivamo in posebno skrb za zobe razumemo kot vseživljenjski projekt.

Ključ do zdravega zobovja v pozni starosti je ukvarjanje z zobmi od rojstva dalje. Pomembno je, da že otroci, vsekakor pa odrasli usvojijo in ponotranjijo trikotnik zdravja ustne votline: temeljito čiščenje zobnih ploskev – temeljito čiščenje medzobnih prostorov – redni pregledi pri zobozdravniku.

Zakaj nastanejo težave z zobmi?

Rednim preventivnim pregledom po mnenju zobozdravnika Staša Solmana, dr. dent. med. iz centra Dental Solman, odrasli namenjamo odločno premalo pozornosti. So pa ključni. »Zdravje našega zobovja je sicer deloma pogojeno z genetsko zasnovo ter z morebitnimi sistemskimi oziroma kroničnimi boleznimi, denimo sladkorno boleznijo,« pravi. »A če spremljamo zobno zdravje in težave saniramo že v začetnih fazah, je možnost, da ohranimo svoje zobe, neprimerno večja kot sicer.«

Ne plačujte več, kot je treba

Slovenci iz žepa plačamo kar četrtino vseh stroškov za zobno zdravje, s starostjo pa ti stroški le naraščajo. Ni pa treba, da je tako. Zavarovanje Zobje+ poleg nadstandardnih materialov krije tudi storitve preventive in protetike, tudi implantate.

VEČ

Če ni težav prej, se te lahko običajno začnejo pospešeno pojavljati po 60. letu starosti, ko se količina sline v ustih zmanjša, s tem pa se poveča tudi možnost nastanka kariesa. Globoki kariesi pa so poleg parodontalne bolezni, ki se lahko razvija že od mladosti, temeljni razlog za majavost in posledični izpad zob. 

Poleg čiščenja je bistven tudi nadzor

Učinkovita rešitev proti izpadu zob je zelo preprosta: redna in temeljita higiena ter preventivni obisk zobozdravnika najmanj enkrat letno. A pri preventivnih obiskih smo Slovenci slabi. Nacionalna raziskava o ustnem zdravju odraslih iz leta 2019 (NIJZ) kaže, da nas kar 75 odstotkov ne obišče zobozdravnika, dokler ne zaznamo potrebe. K zdravniku gremo torej šele, ko se težava že razvije.

»Ko se težava že razvije, je že lahko prepozno in zoba več ni mogoče ohraniti v ustih,« pravi zobozdravnik Solman.

»Želimo si namreč, da se težave sploh ne začnejo oziroma da jih odkrijemo dovolj hitro za učinkovito ukrepanje.«  

Kot opozarja NIJZ, raziskave jasno kažejo, da imajo odrasli, ki obiščejo zobozdravnika le ob težavah, slabše ustno zdravje. Pogosteje tudi potrebujejo nujno oskrbo kot tisti, ki zobozdravnika obiskujejo redno. Slednji imajo manj kariesa in manjkajočih zob ter tako tudi boljše izide zdravljenja. 

Koristi ohranjanja lastnih zob

Ohranjanje svojih zob čim dlje v starost močno vpliva na kakovost življenja in splošno zdravje. Dokazano je, da ljudje, ki jim manjkajo zobje, uživajo manj sadja, zelenjave in vlaknin ter so, zanimivo, manj telesno dejavni. Hrano slabše prežvečijo in imajo lahko težave s prebavo in napihovanjem. Zato ni čudno, da tudi svoje splošno zdravstveno stanje ocenjujejo slabše kot njihovi vrstniki, ki imajo svoje zobe.

Zakaj je redna skrb za zobe koristna?

- Ljudje z manjkajočimi zobmi ali povsem brez svojih zob svoje zdravstveno stanje ocenjujejo slabše kot njihovi vrstniki, ki imajo vse svoje zobe.

- Tisti, ki zobozdravnika obiskujejo redno, imajo manj kariesa in manjkajočih zob ter tako tudi boljše izide zdravljenja.

- Slabo stanje v ustih je lahko tudi vir za razvoj ali poslabšanje drugih bolezni v telesu, med drugim upada tudi učinkovitost imunskega sistema. Bakterije, ki so sicer prisotne v ustih, so po besedah dr. Solmana našli celo v hrbtenjači.

Skrb za zdravje zob in nadomeščanje izpadlih zob sta zato bistvena. To je pomembno tudi za ohranjanje družabnega življenja. Še najbolje pa je, da že v mladih in srednjih letih močno in redno mislite na svoje zobe čez 10 ali 20 let ter z ustreznim ravnanjem že danes poskrbite za jutri.

Številne bolezni se lahko začnejo v ustih. Z redno preventivo lahko preprečite številne zaplete.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej