Pazi nase
December 2022

December 2022 | ZAKAJ

Čustva barvajo kožo

Pepelnato siva koža je običajno znamenje slabše prekrvitve, morda celo bolezni. Zato ni čudno, da simpatična rdeča lička po navadi povezujemo z zdravjem. Vendar pa je barva kože na obrazu zelo odvisna tudi od našega čustvenega stanja.

Zardevanje, rdečenje obraza, je sicer za večino ljudi, ki ga doživlja, precej neprijetno. Sproži se ob jezi, sramu, razburjenju, vzburjenju in drugih močnih čustvih. Telo je takrat v stanju »boja ali bega«, zato izloči adrenalin, ta pa med drugim razširi žilice in pojavi se rdečica na licih, kjer so žilice blizu površja.

Enako se zgodi celo v želodcu! Njegova stena je v vzburjenem stanju še močneje prekrvljena in tako tudi želodec »zardi«. Ker je zardevanje tako neločljivo povezano z našim čustvenim stanjem in s tem tudi z možgani, velja, da je zardevanje mogoče ukrotiti le, če se mu čim manj posvečamo.

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

S tem možgane nekako pretentamo in postopoma naučimo, da ni treba reagirati tako burno.

A ker naši odzivi koreninijo globoko v psihi in naših vzorcih odzivanja, je najboljši način za omejitev pretirane rdečice manj čustveno obremenjeno soočanje s situacijami. Prej ko to storimo, manj težav bo z zardevanjem. Če trpite za eritrofobijo, strahom pred zardevanjem, pa je verjetno bolje, da se posvetujete s strokovnjakom.

Na srečo pa okolica zardevanje dojema bolj pozitivno kot tisti, ki zardeva. Nizozemska študija je namreč, zanimivo, pokazala, da zardevanje pri drugih ljudeh vzbuja zaupanje v človeka, ki zardeva.

Zardevanje očitno instinktivno razumemo kot iskreno čustveno reakcijo in zato tudi človeka, ki zardeva, dojemamo kot iskrenega.

To je bil tudi eden od razlogov, da so se z rdečili začeli ličiti že v starem Egiptu, izdatno pa so to tradicijo nadaljevale predvsem ženske. Antropologi menijo, da so ženske s tem poudarjale svojo nedolžnost in so bile zato tudi privlačnejše za poroko. No, v srednjem veku so to prakso opustile, saj so rdeča lica povezovali predvsem s prostitucijo.

Naše telo je izjemen aparat. Ali veste, zakaj ne moremo dihati in požirati hkrati? Poznate odgovor na vprašanje, ali nas res sestavljajo pretežno bakterije?

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej