Pazi nase
December 2021

December 2021

Žleza, vredna vse pozornosti

Številne vrste raka so ozdravljive predvsem zato, ker jih zaradi simptomov ali preventivnih pregledov odkrijemo dovolj zgodaj. Raka trebušne slinavke žal ni med raki z dobrimi obeti. Primere tega raka zaradi netipičnih simptomov v začetnih fazah bolezni velikokrat odkrijejo prepozno. Velike večine bolnikov zaradi tega in zaradi zahtevne lege te žleze ne morejo operirati. Brez operacije pa je prognoza izrazito slaba, najslabša med vsemi vrstami raka. A ta strašljiva statistika bi se s karseda natančno pozornostjo na vsakršno spremembo v počutju lahko spremenila. Tudi bolnik, ki je delil svojo zgodbo premagovanja raka trebušne slinavke, si je svoje simptome dolgo razlagal z drugimi krivci. Zato vztrajajte pri iskanju vzroka, če menite, da z vami ni vse v redu.

Trebušna slinavka leži globoko v trebušni votlini. Proizvaja prebavne encime in s tem sodeluje pri prebavi, hkrati pa proizvaja tudi hormone, ki sodelujejo pri presnovi in uravnavanju krvnega sladkorja.

Zakaj se rak v trebušni slinavki sploh razvije, ni povsem znano. Trebušna slinavka je sestavljena iz žleznega tkiva, ki ga nenehno spodbujajo in dražijo hormoni ter procesi v okolnih organih. »Hkrati na žlezo neugodno vplivajo strupi, ki jih vnesemo v telo s hrano ali kemikalijami, oziroma strupi, ki nastanejo pri presnovi,« pravi Rajko Knežević, dr. med., specialist gastroenterologije iz Diagnostičnega centra Bled. »Starejši kot je človek, več je negativnih vplivov, ki na žlezo slabo vplivajo.«

Rizične skupine

Rak trebušne slinavke zato praviloma ne prizadene mladih, čeprav tudi pri njih ni povsem izključen. Možnost za obolenje se poveča po 40., izrazito pa po 65. letu. »Zelo verjetno se morajo v trebušni slinavki dovolj dolgo seštevati negativni dejavniki, da se naposled odrazijo v bolezni,« pojasni dr. Knežević.

Na vprašanje, kaj povzroči, da se bolezen pri nekaterih razvije, pri drugih pa ne, ni enoznačnega odgovora.

Na trebušno slinavko zagotovo negativno vplivajo debelost, sladkorna bolezen, kajenje, prekomerno uživanje alkohola pa tudi stik z organskimi topili.

Zagotovo so bolj ogroženi ljudje, ki imajo kronično vnetje trebušne slinavke iz različnih vzrokov, tudi dednega. »Smo pa v zadnjih letih bolj pozorni tudi na tiste, ki imajo nepojasnjena vnetja trebušne slinavke,« pravi dr. Knežević, »in tiste, ki so nedavno zboleli za sladkorno boleznijo, sploh če gre za mlajše, vitke posameznike, ki bolezni nimajo v družinski zgodovini.«

Strokovnjaki so s pomočjo analiz ugotovili, da se je pri veliko bolnikih, ki jim je bila potrjena diagnoza rak trebušne slinavke, do dve leti pred tem pojavila sladkorna bolezen.

Seveda pa ni nujno, da je tako. Gospod iz Ljubljane, ki želi ostati anonimen (njegovo ime hranimo v uredništvu), je diagnozo rak trebušne slinavke prejel, ne da bi se pred tem počutil izrazito slabo. »Drobne težave, ki so se občasno pojavljale, sem povezoval z jetri, s katerimi sem imel težave kot mladostnik. Takrat nisem niti vedel, kje je trebušna slinavka,« pravi.

Agresiven rak

Rak se v trebušni slinavki praviloma pojavi primarno, šele potem razseva drugam – bodisi s širitvijo tumorja v okolna tkiva in organe ali z zasevki, ki se širijo po krvnih in limfnih žilah.

Trebušna slinavka leži v delu trebušne votline, kjer je v bližini veliko drugih struktur. Njena lokacija je za kakršno koli posredovanje tako izjemno neugodna.

Na eni strani je ukleščena v dvanajstnik, na drugi pa poteka za želodcem in pod njim do vranice. V bližini so velike žile v trebuhu, ki prehranjujejo črevesje, ledvice in želodec ter delno potekajo tudi skozi trebušno slinavko.

Ko se tumor širi, pogosto zajame okolne strukture in se vrašča v te žile, ki pa jih ne morejo odstraniti, saj bi s tem uničili organe, ki jih prekrvljajo.

Pogosto, praviloma ko je rak že dodobra razvit, tumor tudi zapre žolčevod, zaradi česar se pojavi zlatenica, ali pritisne na druge organe in tkiva. Včasih šele ob takšnih težavah posumijo na rak trebusšne slinavke.

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

Zavajajoči simptomi

Gospodu iz Ljubljane so številni znaki že nekaj časa nakazovali na težave – njegov urin je bil temen, blato pa svetlejše. Vselej se je zavajal z mislimi, da je kaj nenavadnega pojedel. Ko je njegova koža postala rumena, pa je vendarle poklical zdravnika. Diagnoza: rak trebušne slinavke v 3. stadiju.

»Če bi poznal znake raka trebušne slinavke, bi šel k zdravniku že najmanj mesec prej. In verjetno rak še ne bi bil tako napredoval,« pravi gospod.

Simptomi raka trebušne slinavke so sicer izjemno netipični oziroma jih zlahka pripišemo čemu drugemu. Običajno, a ne nujno, se najprej pojavi bolečina. »Ta je tipično locirana nad popkom, pod žličko in se širi v hrbet pod levi rebrni lok,« pravi dr. Knežević. »Nekoliko lahko popusti v sedečem položaju ali pri pregibu naprej, pri ležečem pa se okrepi. Bolečina ne pojenja in ni vezana na prehranjevanje.«

SIMPTOMI RAKA TREBUŠNE SLINAVKE

  • Nenaden pojav sladkorne bolezni pri zdravem, vitkem človeku brez sladkorne bolezni v družini.
  • Bolečina nad popkom in pod žličko, ki se širi v hrbet pod levi rebrni lok.
  • Rumena obarvanost kože in beločnic.
  • Srbeča koža.
  • Anksioznost in nemir ter slabo splošno počutje in oslabelost.
  • Izrazito temen urin in svetlo, sivkasto blato.
  • Nepojasnjena in nenadna izguba teže.

*Simptomi se lahko pojavijo skupaj ali pa se nekateri, denimo hujšanje ali bolečina, sploh ne pojavijo.

Sočasno se bolnik lahko slabo počuti, je oslabel, lahko tudi tesnoben. Začne izgubljati težo, naposled pa se pojavi zaporna zlatenica. Ta povzroči, da se koža in beločnice obarvajo rumeno, koža srbi, urin je temen, blato pa sivkasto. Vendar ti znaki že pomenijo, da je tumor zaprl iztok žolča. V takšnih primerih je pogosto že zelo pozno za možnost operacije. Na srečo je gospod iz Ljubljane ujel še zadnji vlak.

Prav zaradi netipičnih simptomov to vrsto raka pogosto odkrijejo zaradi bolečin v hrbtu med pregledom pri ortopedu. Ti tumor praviloma odkrijejo po pregledu s CT-napravo, ki je tudi sicer uspešna pri iskanju raka trebušne slinavke. S CT-preiskavo specialisti dobijo informacijo o lokalni in oddaljeni razširjenosti tumorja ter se na podlagi tega odločijo, ali je tumor moč operirati. Pri manjših tumorjih, ki jih CT težje opredeli, pa uporabljajo tudi endoskopski ultrazvok, ki omogoča tudi odvzem tkivnih vzorcev.

Zdravljenje je mogoče

Rak trebušne slinavke vsak dan odkrijejo pri najmanj enem Slovencu. Dr. Knežević poudari, da je sporočiti takšno novico vselej izjemno težko. Petletno preživetje po diagnozi je namreč pri raku trebušne slinavke le šestodstotno, najslabše med vsemi raki, medtem ko je denimo pri raku prostate in raku dojk okoli 90-odstotno.

Na leto zboli okoli 400 ljudi, preživi jih peščica. Bolniki po diagnozi v povprečju živjo manj kot pet mesecev.

»A po drugi strani je poslanstvo zdravnika tudi zagotavljanje dostojanstva tistim, ki jim ne moremo pomagati k ozdravitvi,« pravi dr. Knežević. Bolezen namreč najpogosteje odkrijejo tako pozno, da se rak razširi na vse okolne strukture in ga ne morejo več operativno odstraniti. Le pri petini bolnikov je operacija sploh mogoča.

Na srečo je gospod iz Ljubljane po pomoč prišel pravi čas.

»Vedel sem, da diagnoza ni dobra, a se nisem obremenjeval z izidom. Kot podjetnik nikoli nisem bil tako miren kot v tem primeru. Preprosto zaupal sem in se prepustil,« pravi gospod, ki se je srečal z rakom trebušne slinavke.

Čas je pri raku trebušne slinavke izjemnega pomena. Zato je že pet dni po postavljeni diagnozi prestal 12-urno operacijo. Ker se je rak že začel širiti v okolna tkiva, je ostal brez polovice trebušne slinavke in želodca, vzeli so mu več kot ducat bezgavk, dvanajstnik in žolčnik ter dele tankega črevesa in požiralnika. Operaciji je sledilo še pol leta kemoterapij in 30 obsevanj. Danes se, pravi, počuti odlično.

Pozodnost in zdravje sta najboljša preventiva

Če bi vsi živeli zdravo, brez sladkorjev, cigaret, alkohola in mesa, bi bilo tumorjev trebušne slinavke (in tudi drugih) verjetno bistveno manj, pravi dr. Knežević. Poudarja, da za rak trebušne slinavke še ni biokemijskega kazalnika, kot je za številne druge vrste raka. Vsekakor pa se v prihodnosti nadejajo odkritja biokemijskega označevalca ali gena, ki bi izpostavilo skupino najbolj ogroženih ljudi. Vse te preiskave so za zdaj še eksperimentalne.

»Edina populacija, za katero vemo, da jo je smiselno spremljati in jih tudi spremljamo, so ljudje z dednim vnetjem trebušne slinavke. A je teh med obolelimi za rakom relativno malo,« dr. Knežević povzame obete za odkrivanje nagnjenja k tej vrsti raka.

Zagotovo pa se nakazujejo učinkovite možnosti zdravljenja z imunoterapijo, ki je sicer uveljavljen način zdravljenja pri nekaterih drugih vrstah raka.

Na uglednem ameriškem inštitutu MIT so poleti 2021 objavili rezultate zanimive raziskave. Ta nakazuje, da bi določen koktajl imunoterapevtskih zdravil lahko povzročil zmanjšanje in izginotje raka trebušne slinavke. Za zdaj to velja le v primeru miši, toda kmalu načrtujejo tudi klinična testiranja.

Na znameniti kliniki Johns Hopkins so celo razvili cepivo, ki je že v kliničnem preizkušanju. To sicer naj ne bi preprečilo razvoja raka, pozvročilo pa naj bi, da bi lahko bilo njegovo zdravljenje uspešnejše.

Vse, kar lahko pomaga, je dobrodošlo. Gospod iz Ljubljane danes življenje še vedno zajema z veliko žlico, a malce manj hlastno. Tako pravi: »Tempo življenja je treba zmanjšati. Prepuščam se mu dan za dnem. Spravil sem se s svetom. Delam manj, izogibam se stresu. Vzamem si čas zase. Vsak dan zvečer s čajem ali kozarcem vina, ki si ga lahko še vedno privoščim, gledam, kako ugaša dan. Takrat v miru razmišljam ali pa se povsem odklopim, kakor mi ustreza. Tega prej nisem počel, prehitro sem živel. Zdaj imam več časa za pomembne stvari v življenju. Tako bi moral živeti že prej.«

Verjetno je prav to najpomembnejša misel, ko govorimo o življenju, bolezni in smrti – živeti vsak dan posebej, za vsak dan posebej, zase in ne za druge, živeti s tistimi, ki nam bogatijo življenje, in živeti na način, ki zagotavlja kakovost življenja tukaj in zdaj. Tudi tako – z zadovoljstvom – se da izogniti marsikateri bolezni ali pa se s takšnim pogledom na življenje z njo lažje in uspešnejše boriti.

Ukrepajte hitro

Čas je v primeru raka trebušne slinavke bistven. Ko znaki še niso tako izraziti, da bi nemudoma posumili na to obolenje, je pomembno, da imate hiter dostop do ultrazvočne, CT in druge diagnostike. Hiter dostop do diagnostike in do specialistov, tudi gastroenterologov, omogoča zavarovanje Specialisti+.

VEČ
Tudi raka debelega črevesa ni tako preprosto prepoznati, ga pa lahko odkrijemo zelo zgodaj. Preberite, kako.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej