Pazi nase
April 2022

April 2022 | Skrb zase

Pa ne spet hrbet!

Če je statistika pravilna, ste stavek iz naslova verjetno že kdaj izrekli. Kar 80 odstotkov ljudi v svojem življenju doživi bolečine v hrbtu – bodisi v križu bodisi katerem drugem delu. Hrbtenica poteka po velikem delu našega telesa, predvsem pa je z živci, ki izhajajo iz nje, z okončinami in glavo povezana približno tako kot srce s kapilaro v nožnem prstu.

Ko se v hrbtenici nekaj dogaja, tega praviloma ne čutite samo na obolelem mestu, ampak tudi drugje. Tudi zato in zaradi dejstva, da je veliko bolečin v hrbtu mogoče pripisati stresu, je diagnoza pri bolečinah v hrbtu lahko izmuzljiva.

A dobra novica je, da večina težav s hrbtom ni tako resnih, da bi zahtevale operacijo, ampak je dovolj konservativno zdravljenje – z lajšanjem bolečin, s fizioterapijo in spremembo gibalnih vzorcev, ki vodijo v težave.

Rešitev zagotovo terja precej truda, a zdravniki pravijo, da se splača. Več se zdravi hrbtenici posvečate sami, manj možnosti je, da boste z njo v prihodnosti imeli težave. Toda kako se sploh lotiti odkrivanja in reševanja težave? Odgovor je celosten pristop.

Kaj je nevarno in kaj ni?

Vzroke za bolečine v hrbtu strokovnjaki ločujejo na nenevarne in nevarne. »Nevarne moramo prepoznati zelo hitro in tako tudi ukrepati,« poudarja specialist ortopedije Benjamin Marjanovič, dr. med., iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra. »Ko posameznik ne more več premikati roke ali noge, denimo zaradi razlitja želatinastega materiala medvretenčne ploščice, ki prekine živec, zasveti rdeči alarm. V takih primerih imamo običajno 72 ur za ukrepanje, sicer nastane nepopravljiva škoda.«

Na srečo kar 95 odstotkov bolečin v hrbtu ni nevarnih.

Pogostejši so manjši zdrsi medvretenčnih ploščic, obrabe in zožitve spinalnega kanala. Lahko pa je vzrok v nepravilnih gibalnih vzorcih, mišicah in drugih delih telesa. Te izvore bolečin lahko obvladujete in izboljšate stanje z neoperativnimi metodami. Bistveno pa je, da odpravite vzrok.

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

Bolečina ni bolezen

Odpravljati vzroke pa je mogoče le, ko je diagnoza jasna. Pomembno je, da do nje tudi v nenevarnih primerih pridete čim prej. Dlje kot traja bolečina, bolj bo vplivala na vaše duševno stanje, s tem pa povratno tudi na bolečino. Tako se negativni krog sklene.

Dolgo trajajoča bolečina je problematična tudi zato, ker postane kronična in jo začnejo možgani zaznavati napačno. Pojavi se centralna bolečina, ki jo je zelo težko odpraviti.

Bolečina torej ni bolezen, ampak je skupek resničnih poškodb oziroma telesnih stanj in čustvenega dojemanja posledic. Prav zato se je treba odpravljanja bolečin lotiti celostno.

Kaj je centralna bolečina?

Ko bolečina traja dolgo časa, jo začnejo možgani doživljati po svoje, napačno. Dražljaj, ki prihaja denimo iz ukleščenega živca, možgani potencirajo, bolečino pa zato zaznavamo bistveno močneje, kot bi jo sicer. Zato boli še bolj, kot bi, če bolečina ne bi bila kronična. Bolečina torej realno ni tako močna, je pa resnična za nas. »Fizična bolečina postane psihološka,« pravi Blaž Bertoncelj, somatski gibalni pedagog, učitelje joge, joga terapevt ter ustanovitelj centra Parinama.

Ker močno dojemanje bolečine izvira iz možganov, za njeno odpravo ni dovolj le odprava telesnega vzroka. Občutek bolečine, ki ga proizvajajo možgani, namreč ostane. V takšnih primerih so po besedah dr. Marjanoviča edina rešitev psihoterapija ter druge metode nadzora čustvovanja in svojega telesa.

Blaž Bertoncelj pri tem poudarja pomen diha. »Ta lahko zelo zmanjša bolečino. Merjenje povezanosti telesa in uma je namreč pokazalo, da daljši izdih poveča sprostilni odziv, in natanko to potrebujemo v takšnih primerih.«

Izvori bolečine

Povsem mogoče je, da vaše bolečine v hrbtu izvirajo iz degenerativnih in drugih poškodb in sprememb skleta, ki jih ugotavljajo z rentgensko, CT in magnetnoresonančno diagnostiko. Morda pa je vzrok stres, ki povzroči zategnjenost, ta pa nato povzroča bolečine v hrbtu.

Diagnoza je tako pogosto izmuzljiva, vzroki niso vedno črno-beli.

Hrbtenica je vezni člen med vsemi organi v trupu in vsemi deli telesa. Zato je jasno, da denimo na bolečine v nogi ne vpliva le hrbtenica, ampak je lahko vpliv obraten – na hrbtenico lahko denimo vpliva tudi poškodovano koleno.

Podobno lahko na številne bolečine v hrbtu vplivajo tudi duševno stanje ali nepravilni vzorci gibanja. »Najmanj osem ur dnevno sedimo. Kaj pa naredimo za to, da to stanje uravnovesimo?« se sprašuje mag. kineziologije Mitja Kumprej iz nevrorehabilitacijskega centra Itero. »Če imate ergonomsko prilagojeno delovno mesto in se dnevno razgibavate, ste s tem razbremenili prenapete mišice, kar je lahko že zelo veliko.«

Ni pa dovolj, da hrbet razbremenite le v službi. Vsi se namreč gibamo po sebi lastnih gibalnih vzorcih. Vsi imamo asimetrije v telesu, ki lahko bistveno vplivajo na počutje, vplivajo pa tudi na to, da je denimo ena stran hrbta mišično bolj podprta kot druga. Vse to in stres se lahko sešteje v bolečine v hrbtu.

Bolečina je znak, da je treba nekaj v drži, gibanju in načinu življenja spremeniti.

Zato je bistveno, da poleg rentgenske in njej sorodne diagnostike pridobite tudi informacije o svojih gibalnih vzorcih. Strokovnjaki za to so kineziologi. Na podlagi analize drže in gibanja lahko skupaj s fizioterapevti prilagodijo zdravljenje in rehabilitacijo za vsakega posameznika, ki bosta vodili v spreminjanje škodljivih vzorcev in s tem tudi v odpravo bolečin.

O bolečinah v hrbtu smo s sogovorniki govorili tudi v spletnem dogodku. Posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj.

Še dodaten vidik bolečin v hrbtu pa ponudi Blaž Bertoncelj, somatski joga terapevt. »Pri jogi želimo videti povezavo mišično močnega telesa z dihom in duševnim stanjem človeka. Hrbtenica se namreč odzove na mišični tonus, po drugi strani pa psihološko počutje vpliva na našo držo. Pozitivni ljudje bodo redko sključeni. In obratno. In neprimerna drža seveda lahko povzroča motnje.«

Lajšanje in odpravljanje bolečine

Odpravljanja bolečine v hrbtu se je torej treba lotevati izrazito celostno, vendar nujno z informacijo o vzrokih zanjo.

Idealen scenarij za obravnavo bolečin bi v nenevarnih fazah bil takšen: obravnava pri ortopedu, nato fizioterapija, kineziološka obravnava za spreminjanje gibalnih vzorcev in potem preventivno delovanje z različnimi vadbami, prilagojenimi vašim potrebam.

»Bistveno pa je, da terapevt pozna in prepozna vaše stanje ter vadbo prilagodi vam,« opozarja Blaž Bertoncelj, avtor knjig in vadbe Zdrava hrbtenica. »Klasične raztezne jogijske vaje so lahko v določenih primerih neprimerne. Raztezanje v predklonu je lahko za bolnika s hernijo škodljivo. Je pa pomembno tudi, da v jogi enakomerno krepimo moč in gibljivost. Eno brez drugega praviloma vodi v težave.«

S tem se strinja tudi dr. Marjanovič. »Operacija je skrajni ukrep, zelo veliko lahko rešimo na druge načine,« pravi. »Predvsem pa se je treba reševanja problema lotiti čim prej, da se ne razvije v stanje, ko je operacija edina možnost.«

Strokovnjaki opažajo, da bolečine oziroma težave, ki jih izzivajo, pogosto postanejo kronične, ker bolniki potrebujejo veliko časa, da pridejo do ustrezne obravnave.

Tako težave napredujejo in z vsakim izgubljenim dnem se podaljšuje tudi kasnejša rehabilitacija ali pa ta celo ne more biti tako uspešna.

V prvi vrsti je zato pomembno, da prepoznate vzroke bolečin, odpravite akutno bolečino in se poučite o primerni vadbi za vas ter si za vzpostavljanje ravnovesja v gibalnem aparatu vzamete čas. Naj vam pri tem pomagajo strokovnjaki.

Ko boli, je težko videti rešitev. A če rešitve (še) ne vidite, ne pomeni, da je ni. Bolečina sicer ne bo minila sama od sebe, vaše telo bo potrebovalo nekaj vaše pozornosti. A v trenutku, ko boli in se zdi brezizhodno, si je dobro zapomniti besede joga terapevta Blaža Bertonclja: »Dokler dihate, lahko naredite pozitivno spremembo!«

Ne čakajte!

Pri bolečinah v hrbtu ni smiselno čakati. Hitra diagnoza in rehabilitacija sta bistveni za uspešno okrevanje. Z zavarovanjem Specialisti+ boste hitro prišli do potrebnih diagnostičnih preiskav, pregleda pri specialistu ortopedije in fizioterapevtske obravnave.

VEČ
Kako pa drža vpliva na naše počutje? Preberite v intervjuju s strokovnjakinjo.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej