Pazi nase
April 2022

April 2022 | Zakaj

Odmiranje kože

Premislite, koliko o vas povedo predmeti na vaši delovni mizi. Ugotovili boste, da presenetljivo veliko. Še več pa o vas pove prah, ki ga pustite za sabo. In tega v velikem delu sestavlja vaša koža.

S človeškega telesa vsak dan odpade približno 480 milijonov celic odmrle kože. V enem letu jih odvržemo 180 milijard, toliko, kot je zvezd v naši galaksiji. Na leto je odmrle kože za pol do enega kilograma. Ta navidez nepomembni prah pa ni pomemben le za naš obstoj, ampak ponuja tudi presenetljive, predvsem pa edinstvene informacije o nas.

Koža se tako pridruži drugim vrstam prahu – cvetnemu prahu, prahu z drugih predmetov, celo prahu iz vesolja.

Raziskave so pokazale, da koža v domačem prahu pomeni polovico vseh delcev, manjših od 100 mikrometrov, in 20 odstotokov vseh delcev, velikih med 100 in 300 mikrometri.

Povsem razumljivo je, da je največ delcev kože v naših posteljah in okoli njih. Toda odmrla koža niso samo odmrle celice, z njo oddamo in odvržemo tudi za vsakega posameznika edinstven mikrobiom bakterij in gliv. Vsako uro je teh mikrobov kar en milijon.

Vsaka celica in vsak mikrob, ki »pade« z našega telesa, predstavlja nas in nikogar drugega. Tako načrtujejo, da bodo v prihodnosti pri razvozlavanju kaznivih dejanj uporabljali podatke iz tako imenovanih mikrobiomskih oblakov, ki se skupaj z odpadlimi celicami širijo okoli nas.

Ne le lasje in prstni odtisi, tudi naša odmrla koža daje pomembne informacije.

Hkrati pa lahko kožne celice oziroma prah, katerega del so, veliko povedo o nas in naših življenjskih navadah. Prah pravzaprav prikazuje mini podobo naših življenj: pozoren analitik lahko iz prahu razbere, kje živimo (blizu ceste, gozda, tovarne …), kaj počnemo (ali delamo veliko s papirjem, beremo knjige, delamo na vrtu, koliko perila tedensko operemo …), kaj jemo (ali imamo raje bel ali črn kruh, ali kuhamo lipov ali kamilični čaj), s čim ogrevamo stanovanje (ali radi zakurimo v kaminu), seveda pa tudi, ali nas je opeklo sonce ter ali imamo morda težave s kožnimi in drugimi boleznimi.

Koža, pa četudi odmrla, torej ni kar tako. Skupaj z drugimi podatki iz našega okolja lahko pozornemu opazovalcu pove celo več, kot bi morda želeli razkriti.

Pa tudi proces, ki ponudi takšne informacije – odmiranje kože –, je izjemnega pomena. Obrambni mehanizem, ki je izpostavljen toliko negativnim zunanjim vplivom kot koža, preprosto mora imeti izjemne sposobnosti samoobnove. In obnavlja se lahko le, če se staro umakne novemu, če odmrlo da svoje mesto mlademu. Krog življenja pač.

Koliko bakterij je v nas? Preverite v članku.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej