Pazi nase
April 2021

April 2021

Ročna ali električna zobna ščetka?

Zobne ščetke, kot jih poznamo danes, se uporabljajo že več kot dve stoletji. Predvsem razviti svet pa vse bolj prisega na njihovo električno različico. Pa se dražja rešitev splača?

Ameriški center za preprečevanje bolezni poroča, da si 80 odstotkov ljudi zob ne ščetka pravilno. S tem se Andrej Perić, dr. dent. med. iz Dentalnega medicinskega centra Praprotnik, v veliki meri strinja.

»Prevečkrat ugotavljamo, da je higiena na določenih mestih, denimo na stiku dlesni z zobom, pomanjkljiva,« pravi. »Zobe ščetkamo po vzorcih, ki smo jih prevzeli v otroštvu, in jih težko predrugačimo. Zobe ščetkamo preveč avtomatizirano, zato zlahka pozabimo na kak del, kjer se potem nabirajo obloge, posledica pa so bolezni. Ali pa zobe ščetkamo narobe, denimo premočno, zato se nam dvigujejo dlesni in tanjša sklenina, zaradi česar so zobje bolj ranljivi.«

Ščetkanje – z ročno ali električno ščetko – mora biti zavesten proces. S pomočjo zobozdravnika spoznajte posebnosti svojih zob in predele, ki jim morate posvečati več pozornosti.

Nad obloge temeljito in vsak dan

Ali so vaši zobje po ščetkanju čisti, lahko preverite z drgnjenjem jezika ob zobe. Če so še vedno nekoliko »kosmati«, je treba čiščenje ponoviti. A bistvo je (tudi pri zobeh) skrito. Največ oblog se namreč nabira pod robom in na robu dlesni ter v medzobnih prostorih.

UČINKOVITOST ŠČETKANJA 

Ročno: 100–200 potez na minuto 

Rotacijska električna ščetka: 2500–7500 potez na minuto 

Sonična električna ščetka: okoli 30.000 potez na minuto

»Mehke in trde zobne obloge so neposredno povezane z vnetnimi patološkimi procesi v ustni votlini, ki lahko vodijo tudi v parodontalno bolezen,« povzema dr. Perić. 

Z odstranitvijo oblog odstranite tudi hrano za bakterije, ki povzročajo škodo. In čeprav te ne bodo naredile škode čez noč, kot starši radi strašijo svoje otroke, pa lahko, če jih nikoli zares temeljito ne odstranite, že po mesecu dni povzročijo začetno škodo na zobu.

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo.
BREZPLAČNA E-REVIJA

Rešitev je (lahko) električna ščetka

Pri ročnem ščetkanju ščetko vihtite po ustih s hitrostjo sto in več potez na minuto, medtem ko običajna rotacijska električna ščetka opravi med 2500 in 7500 potez na minuto, sonična pa okoli 30.000. Že število premikov, ki so eden od ključev učinkovitega čiščenja, nakazuje, da so morda električne ščetke v prednosti.

»Po čiščenju z električno ščetko so površine temeljiteje očiščene, je pa treba tudi električno ščetko uporabljati pravilno.« Andrej Perić, dr. dent. med.

Običajno ščetko je treba v krožnih gibih ter nežno in predvsem najtemeljiteje pomikati predvsem na meji med dlesnijo in zobom. Električna ščetka pa čistilne gibe opravi sama, treba jo je le pomikati z zoba na zob.

Izogibajte se dolgotrajni uporabi abrazivnih zobnih past ali past s trdimi zrnci. Ne glede na vrsto ščetke, ki jo uporabljate, lahko skozi čas načnejo površino zoba.

Toda tudi električne ščetke ne dosežejo in očistijo vseh mest. Ne glede na to, katero orodje boste izbrali, mora zato ščetkanju nujno slediti še temeljito nitkanje.

Se investicija splača?

Dr. Andrej Perić je mnenja, da se investicija v električno ščetko splača. »Zadošča že nakup osnovnega modela in mehkih nastavkov. Funkcije, ki ščetkam običajno zvišajo ceno, namreč na njihovo uporabnost nimajo posebnega vpliva.« 

Ključ uspeha je torej v ustreznosti rabe, ne toliko v orodju, ki ga uporabljate. Najboljša ščetka je zato tista, ki jo pravilno in dovolj temeljito uporabljate najmanj dvakrat dnevno.

Samo ščetka ni dovolj 

Trde obloge se na zobeh sčasoma naberejo tudi, če jih ščetkate temeljito. Zato je smotrno, da zobem vsako leto poleg rednega pregleda pri zobozdravniku privoščite tudi odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog. Takšno preventivno storitev pa krije tudi zavarovanje Zobje+.

VEČ
Kako se začne bolezen v ustih? Preberite članek.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej