Pazi nase
April 2019

April 2019 | Zakaj

Slina je fina

V povprečno dolgem življenju se skozi naša usta pretoči za dva olimpijska bazena sline. Izdatno delo, ki ga opravijo tri parne slinavke – obušesna, podjezična in podčeljustna –, pa ni zaman.

ZAKAJ TELO VSAK DAN izloči okoli liter nekoliko prezrte tekočine, če za to porabi energijo in vodo, potrebno tudi drugim delom telesa? Slina res vsebuje 99 odstotkov vode, toda bistvo njene zapletene sijajnosti se skriva v enem samem odstotku.

Zdi se, da je njena edina naloga zmehčati hrano, da ta lažje potuje po prebavilih. A slina je večopravilna delavka. Encim amilaza razkroji škrob v lažje prebavljive oblike. Minerali v njej so enaki mineralom v sklenini, ki jo zato tudi ščitijo ter preprečujejo zobno gnilobo in obolenja dlesni. Med več kot 50 znanstveno potrjenimi in za zdravje koristnimi snovmi pa je tudi učinkovina, zaradi katere si sesalci nagonsko ližemo rane. Beljakovina histatin dokazano uničuje škodljive bakterije in pospešuje celjenje ran. Verjetno se prav zato ustne rane zacelijo hitreje kot podobne rane na koži.

Slina res vsebuje 99 odstotkov vode, toda bistvo njene zapletene sijajnosti se skriva v enem samem odstotku.

V več tisočletij stari kitajski medicini so slino po pomembnosti postavljali ob bok krvi. Pomanjkanje sline, njeno gostoto in vonj so znali povezati z obolenji in neravnovesji v telesu. Diagnostični potencial pa ji vse bolj priznava tudi sodobna medicina. Napoveduje se, da bi lahko na diagnostičnem prestolu kmalu druga ob drugi sedeli slina in kri. Strokovnjaki zato svetujejo pozornost, če je vaša slina lepljiva, grenka, kisla ali grudasta. Vsako od teh stanj ima lahko svoj zdravstveni vzrok. Suhost v ustih je za preživetje izjemno pomemben signal. Če je pomanjkanje sline stalno, je treba kserostomijo, trajno zmanjšanje njenega izločanja, zdraviti. Ko je suhost občasna, pa vas telo opozarja, da za zadosten vnos tekočine niste poskrbeli pravočasno.

Slina ščiti, pomaga in celo zdravi. Zato se splača telesu omogočiti njeno zadostno izločanje. Tudi z vajami, denimo s kroženjem jezika po ustih. Da bi imela slina največ pozitivnih učinkov na telo, pa je ne zavrzite s pljuvanjem, ampak jo raje pogoltnite.

Naše telo je neskončno zanimivo. Zakaj potrebujemo nohte? Imamo vsi edinstvene prstne odtise? Nas res pretežno naseljujejo bakterije? Preverite v člankih na povezavah.

Seznam vseh člankov

Preberite tudi

Nazaj PREJŠNJI NASLEDNJI Naprej